Εμβρυικό υπερηχογράφημα καρδιάς

Η εξέταση πραγματοποιείται μετά την 17η εβδομάδα της κύησης. Αποτελεί έναν μη επεμβατικό τρόπο διάγνωσης συγγενών καρδιοπαθειών και καρδιακών αρρυθμιών και περιλαμβάνει την υπερηχογραφική μελέτη της ανατομίας και της λειτουργικότητας της καρδιάς του παιδιού, πριν τη γέννησή του. Η μελέτη γίνεται από παιδοκαρδιολόγο με εξειδίκευση στο εμβρυικό υπερηχογράφημα καρδιάς και είναι ακίνδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Η εξέταση κατά μέσο όρο διαρκεί 45 λεπτά.

Ενδείξεις της εξέτασης είναι οι παρακάτω:

  • οικογενειακό ιστορικό συγγενούς καρδιοπάθειας
  • παθολογικά ευρήματα στον υπέρηχο αυχενικής διαφάνειας ή β’επιπέδου (π.χ. ανωμαλία διάπλασης της καρδιάς, των νεφρών ή των άκρων)
  • εμβρυική αρρυθμία
  • διαβήτης τύπου Ι της εγκύου
  • χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών της εγκύου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Σε περίπτωση παθολογικών ευρημάτων, μπορεί να συστηθεί φαρμακευτική αγωγή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης (π.χ. σε  αρρυθμία), χρωμοσωμικός έλεγχος του εμβρύου για τον έλεγχο συνδρόμων που σχετίζονται με καρδιοπάθειες (π.χ.σύνδρομο Down) ή συχνότερος υπερηχογραφικός έλεγχος ώστε να εκτιμηθεί για πόσο καιρό είναι ασφαλής η παραμονή του εμβρύου στην μήτρα έτσι ώστε να οργανωθεί η άμεση παραπομπή του νεογνού σε καρδιολογική ή καρδιοχειρουργική μονάδα αν κάτι τέτοια κριθεί απαραίτητο.