Υπέρηχοι

Γυναικολογικό υπερηχογράφημα

Γίνεται συνήθως κολπικά και στόχο έχει τον έλεγχο της ανατομίας της μήτρας, των σαλπίγγων και των ωοθηκών. Μπορεί να αναδείξει συγγενείς ανατομικές διαμαρτίες διάπλασης της μήτρας, όπως τα ενδομητρικά διαφράγματα και η δίκερη μήτρα, αλλά και ανατομικές παθήσεις όπως τα ινομυώματα, η ενδομητρίωση, οι πολύποδες ενδομητρίου, οι κύστεις και οι όγκοι των ωοθηκών.

Υδρο-υπερηχογραφία (Hydrosonography)

γίνεται με την τοποθέτηση φυσιολογικού ορού στην ενδομητρική κοιλότητα της μήτρας μέσω ενός λεπτού καθετήρα και ταυτόχρονο υπερηχογραφικό έλεγχο. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις διερεύνησης υπογονιμότητας, αιμορραγίας στην μέση του κύκλου, ή σε περιπτώσεις ελέγχου της ενδομητρικής κοιλότητας για την ύπαρξη πολυπόδων.

Υπερηχογραφικός έλεγχος ωορρηξίας

Γίνεται σε περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητη η διαπίστωση της ακριβούς ημερομηνίας ωορρηξίας με στόχο την κατευθυνόμενη επαφή ή την σπερματέγχυση.

Μαιευτικό υπερηχογράφημα ανάπτυξης

Γίνεται σε κάθε μαιευτική επίσκεψη με στόχο τον έλεγχο της καρδιακής συχνότητας, της θέσης του εμβρύου και της ανάπτυξής του, με τον προσδιορισμό του βάρους του και της υπερηχογραφικής ηλικίας κύησης. Επίσης ελέγχεται η ποσότητα του αμνιακού υγρού και η θέση του πλακούντα.