- Η εξέταση πραγματοποιείται μεταξύ 20-24 εβδομάδων. Κατά την εξέταση ελέγχεται λεπτομερώς η ανατομία του εμβρύου και πιο συγκεκριμένα το κρανίο, ο εγκέφαλος, το πρόσωπο, η σπονδυλική στήλη, ο θώρακας, η καρδιά, το κοιλιακό τοίχωμα και η είσοδος του ομφαλίου λώρου, το στομάχι, οι νεφροί, η ουροδόχος κύστη, τα άνω και τα κάτω άκρα και το φύλο. Επίσης, ελέγχεται η θέση του πλακούντα, η έκφυση του ομφαλίου λώρου και το αμνιακό υγρό.
- Η διαπίστωση της φυσιολογικής ανατομίας του εμβρύου μπορεί να μας διασφαλίσει ακόμα περισσότερο για τον αποκλεισμό κάποιας χρωμοσωμικής ανωμαλίας καθώς ένα μεγάλο ποσοστό χρωμοσωμικών ανωμαλιών (>50%) συνδυάζεται και με ανατομικές ανωμαλίες.
- Μια ακόμα παράμετρος που ελέγχεται στο υπερηχογράφημα β’ επιπέδου είναι η ροή του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες της εγκύου (Doppler). Παθολογικές αντιστάσεις μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εκδήλωσης προεκλαμψίας ή μειωμένου βάρους του εμβρύου. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται πιο συχνός υπερηχογραφικός και κλινικός έλεγχος της εγκύου και του εμβρύου σε συνδυασμό με εργαστηριακές εξετάσεις.
- Τέλος ελέγχεται το μήκος του τραχληλου της μήτρας. Σε περιπτώσεις που το μήκος του είναι <1,5cm τραχήλου, μπορεί να συστηθεί περίδεση ή φαρμακευτική αγωγή για να μειωθεί η πιθανότητα πρόωρου τοκετού.
* Συστήνουμε την λήψη σοκολάτας ή πορτοκαλάδας 15-20 λεπτά πριν την εξέταση για να είναι “ζωηρό” το εμβρυο.